Nyelvek:
Magyar  Pénznemek


Kategóriák

Információk

Kiemelt termékek

Receptek

A csevapcsicsa és a plyeszkavica receptje   Dátum: 2010 május 21, péntek
Címszavakban:
Talán a legismertebb balkáni ételek, melyeknek elkészítése annyira egyszerű, mint egy halászlé megfőzése, de tudjuk, hogy a halászlét is ezer féle módon készítik, és legalább annyi féle módon el is lehet rontani.

Teljes recept:
Csevapcsicsa és plyeszkavica recept

A csevapcsicsa és a plyeszkavica is vegyes húsból készül. A húsok aránya ízlés és a rendelkezésünkre álló húsfélék függvénye – mint ahogy a vegyes halászlébe is olyan halféléket főzünk, amilyeneket be tudunk szerezni. Míg a halászlé majdnem elképzelhetetlen ponty nélkül, a csevapcsicsa és a plyeszkavica legfontosabb alkotóeleme a marhahús. A csevapcsicsát főleg marhahúsból (leginkább marhanyak, nem baj, ha zsíros) kellene készíteni, míg a plyeszkavicában nagyobb arányban szerepelhet a sertéshús (leginkább lapocka a javasolt, a zsírosabb csak jót tesz neki). Mindenképpen javasolt a birkahús is, attól lesz igazán finom, de a darált birkahús beszerzése nem túl egyszerű. Találkoztunk már olyan plyeszkavicával is, amely darált csirkehúsból készült, de ezt azért elég nagy szentségtörésnek éreztük.

Az alábbi receptben az arányok csak irányadóak, a rendelkezésünkre álló húsféléktől és az ízlésünktől függően szabadon variálhatók:

Hozzávalók:

50% marhahús
25% birkahús
25% sertéshús

Bors
Szódabikarbóna
Ásványvíz

Vöröshagyma (a plyeszkavicához)
Fokhagyma (a csevapcsicsához)

A darálás

Mindkét étel elkészítése a hús előkészítésével kezdődik. Ahhoz, hogy megfeleljen a bekevert hús állaga, a húsféléket kétszer daráljuk meg! Az eleve daráltként vásárolt húst még egyszer engedjük át a darálón (az FS-175 húsdaráló esetében válasszuk a legkisebb lyukú tárcsát). Csak az apróra darált húsból tudunk megfelelő állagú anyagot gyúrni!

A darált húst sózzuk, és alaposan borsozzuk meg. A borsot nem kell sajnálni, de azért legyünk óvatosak, és a már összegyúrt húst kóstoljuk meg, majd utólag tegyünk még bele borsot, ha szükségesnek érezzük.

Egy kg húshoz tegyünk 1 púpos mokkáskanálnyi szódabikarbónát! A szódabikarbóna azért fontos, mert kicsit fellazítja a húst, puhább, omlósabb lesz tőle. Ha sokat teszünk bele, a hús túlságosan felfújódik, és gumis lesz, ha keveset, akkor meg túl tömör lesz az állaga. Egy kg húshoz öntsünk 1 dl szénsavas ásványvizet, majd alaposan gyúrjuk össze a húst és az összetevőket.

Ha csevapcsicsát is és plyeszkavicát is szeretnénk, akkor, miután alaposan meggyúrtuk a húst, megkóstoltuk, pótoltuk az esetleg még hiányzó sót és borsot, válasszuk ketté az anyagot. Innentől tér el a két étel készítési módja.A csevapcsicsa

Nyomjunk a csevapcsicsa alapanyagába fokhagymát (egy kg húshoz 1-2 gerezd), és gyúrjuk át még egyszer!
A bekevert húsból apró kolbászkákat kell készítenünk. Ezt megtehetjük kézzel is, de sokáig tart, és nehéz lesz egyenletes vastagságúra formálni a csevapokat (2-3 cm-nél ne legyenek vastagabbak a rudacskák). Javasoljuk az FS-175 húsdaráló használatát. Szereljük fel a húsdarálóra a kolbásztöltő kiegészítőt, és a darált húst jobb kezünkkel a darálóba adagolva, a bal kezünkbe engedjük belecsúszni a kolbászvastagságú húsrudacskákat. 7-8 cm után szakítsuk le a kolbásztöltőről, és tegyük egy tálcára, majd folytassuk ezt a tevékenyéget mindaddig, míg el nem fogy az alapanyag.

A plyeszkavica

Vagdossuk nagyon apróra a vöröshagymát (egy kg húshoz kettő közepes fejet). Akár darálhatjuk is a vöröshagymát, ízlés dolga, de számítsunk arra, hogy darálva a vöröshagyma hígítani fogja a bekevert húsmasszát. Keverjük a vöröshagymát a húshoz, majd formáljunk a húsból gombócokat (ne túl kicsiket, legyen legalább 5 cm az átmérőjük). Ezeket a húsgombócokat kell lapos húspogácsává formáznunk. Kézzel is megtehetjük, de nem lesznek egyenletesen vastagok.
A legjobb módszer a következő: egy nagyobb mélyhűtőzacskó hosszabbik oldalait felvágjuk, és a zacskót szétnyitjuk. Az alsó részébe beletesszük a húsgombócot, ráhajtjuk a zacskó felső részét, majd egy vágódeszkával az egészet szétlapítjuk. A szétlapított húspogácsa 0,5-1 cm vastagságú legyen. Az így szétlapított húspogácsákat alufóliával borított tálcára sorakoztatjuk. Sütéskor az alufóliát megemelve majd könnyű lesz lefejteni a húst. Ha megtelt a tálca, újabb réteg alufólia kerüljön a húsokra, és arra jöjjön a következő réteg húspogácsa.

A sütés

Sokféleképpen történhet.

Faszenes grillsütővel a legromantikusabb a sütés. Előnye, hogy a hús kap egy kis füstös ízt. Hátránya, hogy könnyen túlsüthetjük, ezért várjuk meg, míg a faszén teljesen átizzik, és ha szabályozható a rács magassága, kezdjük a sütést jó magasan. A csevapcsicsa és a plyeszkavica akkor lesz finom, ha lassan sül. A csevapcsicsákat forgassuk gyakran a rácson, a plyeszkavicát egy grillező lapáttal pár perc után fordítsuk meg. A sütés ideje a tűz erejétől függ, de ideális esetben 10-15 percnek elégnek kell lennie. Ne szárítsuk ki a húst! Legyen kéznél egy üveg sör, hogy a faszénre csöpögő zsiradék meggyulladása esetén legyen mivel eloltani a tüzet!Grillező sütőlapon is süthetjük a húst. Ez azért jó módszer, mert így kisebb a valószínűsége, hogy kiszárad, hiszen sütés közben a húsból kisülő zsiradék ott marad a sütőlapon.

Konyhai körülmények között a Berghoffer BR-08 és BR-09 grillserpenyőjét javasoljuk használni. A serpenyő alján levő bordák között gyűlik össze a zsiradék, és a csevapcsicsa-plyeszkavica nem fog benne fürödni. Serpenyőben való sütéskor a húsból az ásványvizet akár ki is hagyhatjuk, illetve csak keveset öntsünk a darált húshoz.

A légkeverős sütő (FS-017) is kiváló eszköz ezeknek az ételeknek a sütésére. Ha mindenáron egészséges ételt szeretnénk, akkor egyszerűen fektessük a húst az alsó és a felső rácsra, majd 10 perc után forgassuk meg. Számítsunk arra, hogy az alsó rácson lassabban sül a hús. Ha nem félünk a koleszterintől, akkor a plyeszkavicákra egyenként fektessünk egy-egy vékony szelet szalonnát (no jó, legyen mangalica, az állítólag egészségesebb). Ettől kevésbé fognak kiszáradni a húspogácsáink.

Tálalás

A csevapcsicsát jellemzően apróra vágott vöröshagymával és ajvárral tálaljuk. A hagyma sokkal finomabb, ha tejfölösen tálaljuk: az apróra vágott hagymát megsózzuk, és jó sok tejföllel összekeverjük. Köretként, ha van rá igény, sült krumpli az igazi.
A plyeszkavicát szintén tálalhatjuk sült krumplival, ajvár is mehet hozzá, de az igazi a balkáni kajmak. Ez egy, a tej föléből érlelt, sózott tejtermék, Magyarországon nemigen lehet beszerezni, de helyettesíthetjük egy kis juhtúróval. A megsült plyeszkavicákra tegyünk egy kis kajmakot (nem kell szétkenni, úgyis elolvad), és úgy helyezzük a tálba. Nagyon finom lesz tőle!


Cimkék: csevapcsicsa recept, plyeszkavica recept

Recept statisztika:
Megtekintve:127745
A csevapcsicsa és a plyeszkavica receptje
A csevapcsicsa és a plyeszkavica receptje
Folytatás
Kosár:

0 termék

Legkedveltebb termékek