|
|
Eredetileg nagy cserépedényben készül ez az egyszerű, mégis nagyszerű egytálétel, amelyet a pékek kenyérsütés utáni, már nem nagyon forró kemencéjében főztek meg nagyon lassan. Ezt a módszert tudja helyettesíteni az FS-705 rotyagtató fazék, amelyben fél napot is elrotyoghat az étel anélkül, hogy odaégne.
Hozzávalók
3/4 kg birka pörkölthús
3/4 kg marhalábszár
40 dkg burgonya
25 dkg kelkáposzta
25 dkg káposzta
1 csomó leveszöldség
2 fej hagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom
1 nagyobb cukkini
1 kisebb fej zeller
1 dl száraz fehérbor
1 mokkáskanál őrölt köménymag
Só, Vegeta
A marhahúst nagyobb kockákra vágjuk, a csontos birkahúst minél kisebb darabokra, a megtisztított hagymát pedig felaprítjuk. A leveszöldséget megtisztítjuk és feldaraboljuk, a kelkáposztát nagyobb cikkelyekre vágjuk. A zöldpaprikát félbevágjuk, a paradicsomot felszeleteljük.
A rotyogtató fazék aljára lefektetjük a hagymakarikákat, és ráhalmozzuk a leveszöldséget. Beterítjük a csontos birkahússal, majd rátesszük a burgonya felét. A következő réteg a kelkáposzta, majd a zöldpaprika és a paradicsom legyen. Erre helyezzük a marhahúst, amit burgonyával fedünk le.

Közben minden rétegre szórunk egy kis sót, ételízesítőt és kevés köménymagot. Aláöntjük az 1 dl fehérbort, és annyi vizet, hogy a tetején 1-2 ujjnyi maradjon szárazon (később a hús és a zöldségfélék is engednek nedvességet).
Az FS-705 rotyogtató fazekat lassú fokozatra állítjuk, és elmegyünk dolgozni. A munkaidő végeztével finom, puhára főtt egytálétel vár majd bennünket. Ha tehetjük, első alkalommal azért ellenőriztessük le egy otthon maradt családtagunkkal, hogy hogy áll az étel leve, kell-e hozzáönteni egy kis vizet. A bosnyák csupor nem pörköltféle, nyugodtan felengedhetjük kicsit hosszabb lére, de ne csináljunk belőle levest!
Főzési ideje lassú fokozaton 8-10 óra, de az elektromos rotyogtató fazék csak 320 W-os, energiatakarékos, úgyhogy az áramszámlánk nem ugrik meg ettől a főzéstől.
Friss kenyérrel fogyasszuk!

Link az FS-705 rotyogtató fazék termékoldalára
Recept statisztika: |
Megtekintve:55880 |
|
|
 |
|
|
|
|