Nyelvek:
Magyar  Pénznemek


Kategóriák

Információk

Kiemelt termékek

Receptek

Birkapörkölt rotyogtató fazékban - recept   Dátum: 2010 május 22, szombat
Címszavakban:
Bográcsos főzési eljárás, hogy a pörkölt összetevőit rétegezve belerakjuk a bográcsba, alágyújtunk, és főzzük. Kimarad az egyébként szokásos hagymapárolás, majd a hús hozzáadása, kavargatása, majd az ízesítés, stb.
Ezt a módszert konyhai körülmények között is alkalmazhatjuk, ha van FS-705 elektromos rotyogtató fazekunk.

Teljes recept:
A rotyogtató fazekat azoknak az ételeknek az elkészítésére találták ki, amelyek lassan szeretnek finomra főni. Reggel feltesszük, estére készen van, és közben nem ég oda, nem kell (legalábbis nem kötelező) kavargatni.
Lássuk, hogyan is történik mindez egy birkapörkölt példáján!

Hozzávalók

2 kg pörkölthús (csontos birka)
3-4 közepes fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 babérlevél
1 kis darab káposzta (pl. torzsa)
10-15 dkg sertészsír
2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 db cseresznyepaprika
2 evőkanál őrölt pirospaprika


A csontokon levő hús nagyját levagdossuk, kockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, az előbbit kis kockákra, az utóbbit apróra vágjuk. A rotyogtató fazék alján szétkenjük a sertészsírt, majd a csontosabb húsból kirakunk egy réteget, amire a vöröshagyma felét ráhalmozzuk. Megsózzuk, rászórjuk az őrölt pirospaprikát, a köménymagot, rátesszük a babérlevelet, a káposztadarabot, a felszeletelt zöldpaprikát, a feldarabolt paradicsomot, a cseresznyepaprikát. Erre ismét birkahúst rakunk, majd a tetejére a maradék vöröshagymát, és a többi összetevő maradékát, ha az első rétegbe túl sok lett volna.Mennyiségtől függően, persze, több rétegbe is rendezhetjük az összetevőket. Öntsünk alá egy fél deciliter vizet, majd kapcsoljuk be a rotyogtató fazekat. Ha elmegyünk otthonról, akkor állítsuk alacsony hőfokra, ha otthon maradunk, akkor elkezdhetjük a gyors fokozaton, majd 2-3 óra múlva vegyük vissza lassúra. Ezzel egy kicsit felgyorsítjuk a kezdeti folyamatot, amikor a húsnak levet kell engednie. Belátásunk szerint önthetünk még alá egy kevés vizet főzés közben is, de csak óvatosan, mert ha híg lesz, azt paprikásnak hívják, nem pörköltnek.A hústól függően mintegy nyolc óra rotyogtatásra van szükség ahhoz, hogy a pörköltünk elkészüljön.
A rotyogtató fazék csak 320 W-os, úgyhogy nem fogyaszt sok áramot, és mivel a kerámiaedényt csak oldalról melegíti, le sem ég benne az étel. Keverni sem kell, legfeljebb egyszer, és a fedőt se emelgessük sűrűn, csak amikor az ízesítést ellenőrizzük (mondjuk a hetedik órában).

Köretnek adjunk hozzá főtt burgonyát.

Recept statisztika:
Megtekintve:18885
Birkapörkölt rotyogtató fazékban - recept
Birkapörkölt rotyogtató fazékban - recept
Folytatás
Kosár:

0 termék

Legkedveltebb termékek