Nyelvek:
Magyar  Pénznemek


Kategóriák

Információk

Kiemelt termékek

Receptek

A tócsni (prósza) receptje   Dátum: 2010 május 23, vasárnap
Címszavakban:
Az FS-725 palacsintasütővel vagy az FS-700/710 elektromos serpenyőkkel finom tócsnit is készíthetünk. A tócsni (van prósza néven ismert változata is) tulajdonképpen burgonyás palacsinta, amelyet különféle trükkökkel sokféleképpen lehet variálni. Alapvetően sós tészta, és fogyasztáskor tovább ízesíthető-gazdagítható tejföllel, sajttal, juhtúróval...

Teljes recept:
Íme a tócsni alapreceptje:

- 5-6 közepes burgonya
- Liszt
- 2 tojás
- Só
- Bors
- Olaj a sütéshez


A tócsnisütés eszközei


Hámozzuk meg a burgonyát, és apró lyukú reszelőn reszeljük le. Kicsit sózzuk meg, és hagyjuk állni negyed óráig, hogy kiengedje a levét, amelyet nyomkodjunk ki belőle. Üssük rá a két tojást, sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá annyi lisztet, hogy nagyon sűrű palacsintatésztaszerű masszát kapjunk. Kicsit hígabbra kell kevernünk, mint amikor sztrapacskát készítünk, egyébként a tészta a sztrapacskáéhoz hasonló.



Ezt a tésztát kell úgy megsütnünk, mint a palacsintát, de a sűrűsége miatt 4-5 mm vastagon kenjük szét az FS-725 sütőlapján (fakanállal, műanyag lapátkával). Sütés előtt ecsettel kenjünk egy kis olajat a sütőlapra. Nem csak azért, mert attól finomabb lesz, hanem mert szebb, mintás lesz a felülete. Nem javasolt a palacsintasütő egész felületén egybefüggő tésztát sütni, inkább több kisebb méretűt süssünk egyszerre.



A megsült tócsnira kenjünk tejfölt vagy juhtúrót, vagy reszeljünk rá sajtot. Lehetőleg még melegen fogyasszuk, bár hidegen is nagyon finom tud lenni.

Tócsnivariációk

Különlegesen finom tócsnit készíthetünk, ha a tésztáját valami hagymafélével megbolondítjuk. Keverjünk a tésztához apróra vagdosott póréhagymát vagy vöröshagymát, és egy kis fokhagymát se felejtsünk ki belőle. A hagyma lehet nyers is, de a tésztába keverés előtt egy kevés olajon kicsit meg is piríthatjuk. Egészen rendkívüli tócsnit kapunk, ha a tésztába medvehagymát keverünk (ekkor persze fokhagyma nem kell, hiszen a medvehagymának eleve fokhagymás az íze).

Tócsniszerű étel a prósza is, melynek kukoricalisztes változatával is találkozhatunk, egyes vidékeken pedig a tésztáját aludttejjel keverik be.



Cimkék: tócsni, prósza, recept, alaprecept, tócsnirecept

Recept statisztika:
Megtekintve:30687
A tócsni (prósza) receptje
Folytatás
Kosár:

0 termék

Legkedveltebb termékek